fbpx
Έγραψαν

Αναζήτηση

Έγραψαν για τον Γιώργο Πετράκης και τους «Κρήτες»

 «(…) χωρίς να με συνδέει κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο με την Κρήτη, συγκινήθηκα πολύ στην παράσταση. Το παραδέχομαι. Μάλλον θα έπαιξε το ρόλο του και αυτό το στοργικό χαμόγελο του εντυπωσιακού Χορευτή, αλλά πάνω από όλα Δάσκαλου, Γιώργου Πετράκη, που με τόση περηφάνια κοιτούσε τους μαθητές του να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους.» απόσπασμα άρθρου της συντάκτριας  Σώτιας Μυτιληναίου
στη βελγική Newsville Asbl, για την παράσταση του Ομίλου Κρήτες στο Centre for Fine Arts
BOZARστις Βρυξέλλες

«(…)Ο Γιώργος Πετράκης με φανερό το έμφυτο πάθος του για την κρητική παράδοση,
με ύφος και ήθος διδάσκαλου και πυγμή πρωτοχορευτή, συντόνιζε και καθοδηγούσε τους χορευτές του, επικαλούμενος τη μαγεία της απανταχού αρχοντιάς, κερδίζοντας τον τίτλο του συνεχιστή μιας βαθιάς ιστορίας.
Ο διδάσκαλος, πρωτοχορευτής και ιδρυτής του Ομίλου αναφέρει με το έργο του παραδειγματικά, πως ο ομφάλιος λώρος δεν κόβεται, μα θεριεύει και θρέφεται από τη μητέρα Ψυχή που κουβαλά ο «Άνθρωπος», μέσα από την απλότητα και την πίστη του στις ρίζες και εντάσσεται στην ιστορία, γεφυρώνοντας το χθες με το σήμερα, μέσα από τη γνώση και τη φροντίδα μιας συνειδησιακής προσευχής προς την εξέλιξή του.»
απόσπασμα κειμένου απο την εικαστικό Βασιλική Σπύρου που ανήκει στον Όμιλο Κρήτες για την μουσικοχορευτική παράσταση «Θωρώ τον ουρανό γελά» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

«(…)Το πάθος του αυτό για τον χορό, σε συνδυασμό με τη δίψα του να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του ιδιαίτερα στα παιδιά, τον γέμισαν δύναμη και θέληση, ώστε να υλοποιήσει το όραμα του. Έναν Όμιλο όπου ο κάθε κρητικός μικρός ή μεγάλος αλλά και κάθε φίλος της Κρήτης θα αισθάνεται ότι γεμίζει τα σωθικά του με άρωμα κρητικής κουλτούρας.» άρθρο για τον χοροδιδάσκαλο Γιώργο Πετράκη στην διαδικτυακή Flashnews

«(…)Την Πέμπτη 12/2/2015 παρακολουθήσαμε μια παρουσίαση από τον κ. Πετράκη για τις κρητικές παραδοσιακές φορεσιές και χορούς. Το σημαντικότερο δεν είναι ότι μάθαμε 20 βήματα ή πώς δένουν το ζωνάρι και τοποθετούν σε αυτό το μαχαίρι, αλλά ότι πήραμε μια γεύση από την κρητική νοοτροπία και μια μυρωδιά από την παράδοσή της. Μόνο ένας άνθρωπος, σαν τον κ. Πετράκη, που μιλά με αγάπη και περηφάνια για τον τόπο του θα μπορούσε να μας συγκινήσει, να μας κάνει να ενδιαφερθούμε για την παράδοση και να μας «κερδίσει».

Ε. Σαράφογλου, Εκπεδευτικός Αρσάκειου

«(…)Ο  Κρητικός χορός: ο τρόπος να νοιώσεις το βάρος των προγόνων σου, να κατανοήσεις τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο του λαού μας. Όλοι οι κρητικοί χοροί, όπως όλοι οι παραδοσιακοί , συμβολίζουν την ισότητα και την τελειότητα, αφού όλοι χορεύονται σε κύκλο, όπου όλοι φαίνονται, χωρίς να αδικείται κανείς. Αυτό που μας εντυπωσίασε είναι ότι ο χορός και η χαρά που σου δίνει η αίσθηση της ομαδικότητας και του συγχρονισμού είναι στοιχεία από τα οποία η κρητική ζωή είναι γεμάτη από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Οι Κρητικοί χορεύουν και έχουν μαζί τους την ψυχή της Κρήτης. Τα χέρια τους ανοίγουν σαν αγκαλιά και τα πόδια τους δεν ακουμπούν στα γήινα εκδηλώνοντας τα συναισθήματά τους: τον ενθουσιασμό, την απογοήτευση, την αγάπη, τον έρωτα. Αν δεν τους δείτε να χορεύουν, χάνετε μια από τις στιγμές που αγγίζουν την ευαίσθητη κρητική χορδή που έχουμε όλοι μέσα μας».

Δ. Τσαλίκη, Εκπεδευτικός Αρσάκειου

Σας ευχαριστούμε και σας εύχομαι να έχετε πάντα τη δύναμη να χορεύετε και να μας μαγεύετε!

 

 «(…)απολαύσαμε την εξαιρετική απόδοση του λαογραφικού χορευτικού  ομίλου «ΚΡΗΤΕΣ» του κ. Γιώργου Πετράκη και των κοπελιών που το απαρτίζουν στη Ρεθεμνιώτικη συναπάντηξη μας. Για μια ακόμη φορά οι «ΚΡΗΤΕΣ» μας έφεραν την Κρήτη στο χώρο της αίθουσας granballroom του πολυτελούς ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια , όπου συμμετείχαν ανιδιοτελώς ύστερα από πρόσκληση του ΔΣ του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ», την Παρασκευή 16-01-2015 σε εκδήλωση της κοπής πίτας του Αγ. Βασιλείου ,κάνοντας μας να αισθανθούμε υπερήφανοι για τα Κρητικά νιάτα . Η λεβεντιά, η χάρη, ο παλμός , η πειθαρχία, η αυθεντικότητα  ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά που ξεσήκωσαν θύελλα χειροκροτημάτων από το πολυπληθές  Ρεθυμνιώτικο κοινό ,για την εξαιρετική παρουσία τους στην εκδήλωση μας.

Ευχαριστούμε το κ. Γιώργο Πετράκη αλλά και όλα τα κοπέλια που συμμετείχαν στην εκδήλωση μας και τους ευχόμαστε να συνεχίσουν με τον ίδιο παλμό σκορπίζοντας παντού ΚΡΗΤΗ.

Γεώργιος Ν. Βλατάκης

Πρόεδρος συλλόγου Ρεθυμνιων Αττικής ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ

 

«Ένας αλματώδης Χανιώτης Πρωτοχορευτής!» άρθρο στη διαδικτυακή Kritikiparadosi

"Κρήτες" Εκεί που η παράδοση δημιουργεί το μέλλον!

"Κρήτες" Εκεί που η παράδοση δημιουργεί το μέλλον!

Επικοινωνήστε μαζί μας

 • Ώρες λειτουργίας:

  Καθημερινά, 18:00 - 21:00
 • Διεύθυνση:

  Πεντέλης 22
  Περιστέρι
 • Τηλέφωνο:

  217 70 42 111
  210 35 78 891 (Πρωινές ώρες)
  697 488 74 38
 • Email:

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.