fbpx
Νέα

Αναζήτηση

Συναυλία "Από τον Βενιζέλο της Κρήτης στην Κρήτη του Βενιζέλου"

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών-Εθνικό Ίδρυμα "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος"

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, ώρα 20:30, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης)

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών διοργανώνουν συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης), την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου στις 20:30, με τίτλο «Από τον Βενιζέλο της Κρήτης στην Κρήτη του Βενιζέλου». 

Ο «ονειροπόλος και πραγματοποιός» Ελευθέριος Βενιζέλος καθόρισε την πορεία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, άλλαξε το χάρτη της χώρας και σφράγισε θετικά τη μοίρα του ελληνικού λαού. Ήταν αναμενόμενο να εμπνεύσει έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, τον Μανώλη Καλομοίρη. Αλλά και η μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στο έργο συνθετών όπως ο Νίκος Σκαλκώτας, ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Γιώργος Κουμεντάκης. 

Ο καταξιωμένος αρχιμουσικός και βαθύς γνώστης της ελληνικής μουσικής Βύρων Φιδετζής διευθύνει ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, εμπνευσμένο από την κρητική Μούσα και την ιστορική διαδρομή του μεγάλου πολιτικού, το οποίο συμπληρώνεται με την Πέμπτη Συμφωνία του Αντονίν Ντβόρζακ.

Με τη συναυλία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Βενιζέλου, ενώ συμπίπτει με τη συμπλήρωση 15 χρόνων λειτουργίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», που εδρεύει στην πατρική οικία του στη Χαλέπα Χανίων. Πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων, της Παγκρητίου Ενώσεως Αθηνών, της Κρητικής Εστίας και άλλων κρητικών οργανώσεων της Αττικής, καθώς και του Παραρτήματος Αττικής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

Το πρόγραμμα της βραδιάς ξεκινάει με το Amor fati, έργο που συνέθεσε ο Γιώργος Κουμεντάκης κατά παραγγελία της Κ.Ο.Θ. το 2007, με αφορμή τα 50 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη. Η σύνθεση είχε ως πηγή έμπνευσης, κατά τον ίδιο τον Κουμεντάκη, την περίφημη φράση του Καζαντζάκη «να μην αφήσω στον Χάρο τίποτα να μου πάρει– μονάχα λίγα κόκαλα» από την «Αναφορά στο Γκρέκο», αλλά και τις κρητικές κονδυλιές.

Αντιστοίχως μία κρητική μαντινάδα («δεν ξαναψήνω μπλιο κουκιά/δεν στένω μπλιο τσικάλι») ήταν αυτή που ενέπνευσε τον νεαρό Δημήτρη Μητρόπουλο, πολλά χρόνια προτού κατακτήσει τον κόσμο ως κορυφαίος αρχιμουσικός, για τη σύνθεση το 1919 της«Κρητικής Γιορτής», έργο το οποίο πρωτοπαρουσίασε στις διπλωματικές του εξετάσεις. Αργότερα, το 1923, ο Νίκος Σκαλκώτας έκανε την ενορχήστρωση.

Ο Σκαλκώτας έκανε όμως και την εναρμόνιση στο πασίγνωστο παραδοσιακό ριζίτικο τραγούδι «Ο Διγενής ψυχομαχεί». Το τραγούδι είχε καταγράψει η σημαντικότατη μουσικολόγος, λαογράφος και ιδρύτρια του συλλόγου Μουσικά Αρχεία της Παράδοσης, Μέλπω Μερλιέ, η ίδια που φρόντισε να το ηχογραφήσει το 1931 (στο θέατρο «Αλάμπρα») με τη φωνή του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας Ελευθέριου Βενιζέλου. Αυτό το σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο θα ακουστεί στη συναυλία, με την Κ.Ο.Α. να συνοδεύει, βάσει της ενορχήστρωσης που έχει κάνει ο Γιάννης Σαμπροβαλάκης, την ηχογραφημένη ερμηνεία του Βενιζέλου.

Το Τρίπτυχο για ορχήστρα του «πατέρα» της Ελληνικής Εθνικής Σχολής Μανώλη Καλομοίρη άρχισε να γράφεται τον Μάρτιο του 1936, λίγες ώρες αφότου ο συνθέτης πληροφορήθηκε το θάνατο του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι. Συγκλονισμένος και με δάκρυα στα μάτια για την απώλεια του «Πρωτομάστορα της Μεγάλης Ελλάδας», όπως αποκαλούσε τον Βενιζέλο, ο Καλομοίρης έκανε τα πρώτα σχεδιάσματα στο πιάνο. Η πρώτη εκδοχή του έργου, που φέρει ευδιάκριτα ηρωικά και λυρικά στοιχεία, ολοκληρώθηκε το 1938. 

Ο Αντονίν Ντβόρζακ έγραψε την Πέμπτη Συμφωνία του στην Πράγα, το καλοκαίρι του 1875, μέσα σε διάστημα μόλις έξι εβδομάδων και την αφιέρωσε στον αρχιμουσικό και πιανίστα Hans von Bulow, σε ένδειξη τιμής για εκείνον που είχε έως τότε διευθύνει πρώτος τα περισσότερα καινούργια έργα του. Η πρεμιέρα του έργου, που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά στοιχεία μίας «κλασικής» Συμφωνίας, αλλά και όλα τα στοιχεία της προσωπικής μουσικής γλώσσας τού -προ Αμερικής- Ντβόρζακ, έγινε πέντε χρόνια αργότερα, στο κοντσέρτο της Ενωσης Ακαδημαϊκών Συγγραφέων της Πράγας.

  

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου, 20.30

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ (γεν. 1959)

Amor  fati

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (1896–1960)

Κρητική Γιορτή (ενορχήστρωση Νίκου Σκαλκώτα)

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΡΙΖΙΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ («Ο Διγενής ψυχομαχεί») σε εναρμόνιση Νίκου Σκαλκώτα. Ακούγεται με τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Ορχήστρα συνοδεύει την ηχογραφημένη φωνή του Βενιζέλου (Ενορχήστρωση: Γιάννης Σαμπροβαλάκης).

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (1883–1962)

Τρίπτυχο για ορχήστρα

 

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841–1904)

Συμφωνία αρ. 5 σε φα μείζονα, έργο 76

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Της συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων.

Τιμές εισιτηρίων: 25 (Διακ.), 15 (Ζώνη Α), 10 (Ζώνη Β+Γ), 5 ευρώ (εκπτωτικό)

Πληροφορίες:

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Τ. 210 7257601-3

www.koa.gr

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»

Τ. 28210 51555, 28210 56008

www.venizelos-foundation.gr

Αγορά εισιτηρίων:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Τ. 2107282333, www.megaron.gr

www.viva.gr

καταστήματα Public και www.public.gr  

 
Pin it

Επικοινωνήστε μαζί μας

 • Ώρες λειτουργίας:

  Καθημερινά, 18:00 - 21:00
 • Διεύθυνση:

  Πεντέλης 22
  Περιστέρι
 • Τηλέφωνο:

  217 70 42 111
  210 35 78 891 (Πρωινές ώρες)
  697 488 74 38
 • Email:

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.